Bonitace - Avlsgodkendelse

Bonitering er en avlsgodkendelse, hvor det den bedømmes ud fra racens standard. Bonitace sker primært kun i Tjekkiet, racens hjemland, men har også foregået i bl.a. Norge og Tyskland. Hunden skal være fyldt 12 måneder for at at kunne stilles til en bonitace.

Der gøres hermed opmærksomt på, at bonitace ikke er et krav ifølge DKK's & KSS's avlsrestriktioner, men en anbefaling. Det anbefales for at sikre racen og passe på den, ved at have sunde og racetypiske hunde indenfor avlen. Hvis man ønsker at parre sin avlstæve med god hanhund fra Tjekkiet, for at skabe nye blodlinier, er det et krav, at hunden opfylder de tjekkiske regler om bonitace (avlsgodkendelse) og en udstilling, hvor hunden min. har opnået en very good eller excellent. 

Patella attest

Ved bonitering skal der medbringes en Patella attest, som hentes på Dansk Kennel Klubs hjemmeside, under rekvisitioner. Denne medbringes ved dyrlægen, som udfører testen. Det er vigtigt at få en kopi af denne rekvisition, da den skal medbringes/forudsendes ved en bonitering. 

DNA-profil

Fra 2015 er der kommet krav til, at hunden skal have foretaget en DNA-profil, som skal dokumenteres ved en attest. Det er primært det tyske Laboklin der foretrækkes af danske dyrlæger, som laboratorium. Man kan dog også bruge det tjekkiske firma Genomia, som arbejder tæt sammen med KPPPK (Den Tjekkiske Prazsky Krysarik Klub.)  
 

Bedømmelse

Hunden får én af følgende bedømmelser på en bonotace:

Godkendt. En hund, der er blevet godkendt, skal før eller efter bonitace opnå en godkendt bedømmelse på en officiel tjekkiske udstilling (výborný/excellent eller velmi dobrý/very good) før man kan indsende en parringsansøgning. En godkendt hund kan anvendes som avlshund uden begrænsninger.

Ikke godkendt. Bliver hunden ikke godkendt, må den ikke anvendes i avlen. Hunden har enten så mange fejl og mangler i forhold til standarden, at den ikke kan betegnes som racetypisk. 

Godkendt med specielle krav. Denne vurdering indebærer, at hunden kun må parres med et avlsdyr, som udvælges af den tjekkiske KPPPK ( Den Tjekkiske Prazsky Krysarik Klub). Det kan være pga. højde eller tænder. Den er først rigtigt godkendt til avl, når dens hvalpe er godkendt på en bonitace, når hvalpene bliver godkendt til en avlsgodkendelse. 

Kontakt person i Tjekkiet ang. bonitace: Jitka Králicková, Chalovice 42, 384 11 Netolice.
e-mail: boramosole@seznam.cz

Den Tjekkiske Prazsky Krysarik Klub bonitace liste.

Bonitaceregler:

 1. Bonitace/avlskåring er åben for alle med gyldig stamtavle.
 2. Kun raske hunde vil få adgang. Hver hund skal gennemgå et lille veterinært tjek ved ankomst og skal fremvise en sundhedsbog eller et hundepas med opdaterede vaccinationer.
 3. Hunden (han eller tæve) kan blive bedømt på bonitace fra 12-måneders alderen.
 4. Hunden skal min. have været på em tjekkiske udstilling og have opnået enten Excellent eller Very Good.
 5. Bonitacekommitteen er bemyndiget til at udelukke en hund, hvis de fatter mistanke om mishandling, forsømmelse eller falsk identitet.

Hunden vejes.....

og måles...... 

Der tjekkes tænder.....

og alle tænder tælles.....

Foto: Billederne er lånt af den tjekkiske Prazsky Krysarik Klub. www.prazsky-krysarik.cz

Dato'er for bonitace

2018

I forbindelse med en bonitace, er der altid en klub udstillingen dagen før. 

17 marts 2018  Klub udstilling - Jesenice u Prag
18 marts 2018 → Bonitace - Jesenice u Prag

28 juli 2018 Klub udstilling - Hostoun u Prag
29 juli 2018 → Bonitace - Hostoun u Prag

15 september 2018 → Klub udstilling - Krivoklát
16 september 2018 → Bonitace- Krivoklát

24 november 2018 → Bonitace - *Sted ikke oplyst endnu. Mere information kommer. 

2019

Bonitaceskoder

Hvordan tilmelder jeg til bonitace?

Inden planlægning af rejse og tilmelding til bonitace. Bør hunden testet for patella luxation og vurdres hos en dyrlægen, om den er egnet til avl. En hund med patella luxation grad 3, kan ikke bonitaceres i Tjekkiet. Max. krav, grad 2. Ifølge DKK og KSS's avlsrestriktioner, kan en hund med patella luxation grad 1, kun parres med grad 0. Højere patella luxation frabedes i avlen. 

 • Bestil en DNA profil hos din dyrlæge. Vær ude i god tid med DNA profilen, da der er ca. 1 måneds ventetid på resultatet/dokumentet. 
   
 • Få taget en patella luxation attest. Attesten kan købes på Hundeweb.dk
   
 • Tilmeld hunden via linket til bonitacen. Udfyld dokumentet. 
  Hjælp til udfyldelse og oversættelse finder du hernede under. 

Manuel tilmelding via mail. 

Online tilmelding.
Via dette link tilmelder man sig online. Opret hunden og find bontacen under begivenheder. 
(Det kan være virkelig besværligt at tilmelde online)

Hvad skal jeg have med til en bonitace.?

Lav en lille mappe med papirene, som du skal bruge til bonitacen. 

Du skal medbringe og aflevere til avlsrådet. 

 • Original stamtavle ( Stamtavlen behøver kun stempel af avlsrådet)
 • En kopi af Patella attest
 • En kopi af DNA profil. 

* Hvis hunden har stillet på en tjekkiske klub udstillingen. f.eks. dagen før bonitacen. Behøver man ikke, at dokumentere et udstillingsresultat for avlsrådet. Derimod hvis man ikke har deltaget på en tjekkiske klub udstilling inden bonitacen, skal man dokumentere et udstillingsresultat med min. very good eller excellent. Det må gerne være en dansk udstillings udtalelse/kritik.

Hvordan forgår en bonitace?

Mange tror, at en bonitace forløber sig på samme måde som en udstilling, men der er forskel. 
En udstilling er en bedømmelse af hunden i en skønhedskonkurrence, og en bonitace er en vurdring af hunden for det avlsmæssige.