Historie

Racen Prazsky Krysarik er meget ældre end de fleste tror. Den kan spores helt tilbage til starten af det forrige årtusinde, hvoraf kilder har berettet, at den polske konge Boleslav II (1058-1080) var utrolig glad for sine 2 små Prazsky Krysarik, som han have fået i gave af det tjekkiske hof. 

Kilder foræller senere, at den tjekkiske konge Karl (Karel) IV i 1377 gav den franske konge Karl ( Charles) V tre  Prazsky Krysarik. Ved sin død i 1380 testammenterede Karl V to af sine Prazsky Krysarik til sin søn Karl VI. Man mener, at den lille tjekkiske race blev set som symbol på Tjekkiets uafhægighed og suverænitet. 

Det siges, at racen var almindeligt repræsenteret ved det tjekkiske hof, hvor den ofte prydede banketter og hofballer. De tjekksiek konger og prinser var meget glade for deres Prazsky Krysarik og forærede dem væk i gaver til regenter i andre lande, hvoraf de er spredt til andre samfundslag og blev opblandet med andre racer. Der er flere racer som minder til forveksling meget Prazsky Krysarik. Måske er det de gamle tjekkiske konger's skyld, at racen blev spredt vidt omkring og nye racer opstod.

Efter 2. verdenskrig, blev et par førrende hundeeksperter Theodor Rotter og Otakar Karlik meget interesseret i den gamle specielle lille tjekkiske race. De gik igang med at samle alle vigtige dokumentation om racen og starte et opdrætsprogram op. Men det mislykkes desværre, fordi de udvalgte hunde ikke have en stamtavle på seks generationer, som det på den tid krævedes for at få racen registreret. I 1950 mistede Otakar Karlik  alt hvad han ejede, inklusive alle dokumenter vedr. Prazsky Krysarik. Her tabte han modet, og hele projektet gik i stå. 
Efter nederlaget i slaget ved Bílá Hora flygtede Kong Frederik og Dronning Elisabeth, og det tjekkiske kongehus mistede sin værdi. Det betød for racen, at den mistede sin status som hofhund og måtte overleve blandt almindelige mennesker. 
Det havde konsekvenser for racen, og den overlevede de trange tider, men et forsøg på at få den internationalt anerkendt i starten af det forrige århunderede mislykkedes. De udstillede hunde blev kasseret, fordi dommerne brugte standarden for den tyske dværgpinscher. Det lykkes ikke at få racen anerkendt, og det var til stor skade for dens fremtidlige udvikling. Bedre blev det ikke, da projektet mislykkedes efter 2. verdenskrig. Det satte en stopper for det videre arbejde. 

 

I 1980'erne blev arbejdet genoptaget, og det lykkes for nogen opdrættere at få avlsarbejdet op på benene igen. Den 12. oktober 1980, besluttede den tjekkiske sammenslutning af opdrætter at indskrive racen o opdrætregistret i CMKU, og på den måde blev Prazsky Krysarik en national race. Den første registrere opdrætter, var Fru. Libuse Ondrouskova fra Starkoc nær Náchod, nordøst fra Prag. Hun etablerede den første kennel for racen ved navn Odkaz Sredoveku, hvilket betyder " Kulturarv fra middelalderen". Her blev den første tæve Anni Odkaz Sredoveku født i det første kuld af tæven Kikina og hannen Filipa den 12. september 1982.

I 2013 blev racen optaget på Dansk Kennel Klub på x-register